Lessen van de cultuurcoach

Esmee de Jong werkt op de Henricus als cultuurcoach. Tijdens haar lessen maken de kinderen in alle groepen kennis met kunst en cultuur en in het bijzonder met podiumkunsten.  

Theater

De theaterlessen ondersteunen de taalontwikkeling. Ook helpen de lessen de kinderen om eens op een andere manier naar hun eigen leven en maatschappijbeeld te kijken. In speelse activiteiten krijgen ze de gelegenheid om in een andere rol te kruipen en op een andere manier naar de werkelijkheid te kijken en hun blik op de wereld te verbreden. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je de rollen van pesters en gepeste kinderen omwisselt?  

Verhalen

Bij de kleuters kunnen de theaterlessen beginnen met een prentenboek, waar de kinderen echoënd stukjes van mogen nazeggen. Daarna gaan ze beeldend aan de slag met elementen van het verhaal. Hoe loopt een varkentje door de modder? En een lammetje? En hoe loopt een varkentje dat een lammetje wordt? Al spelend experimenteren ze zo met een thema uit het boek, in dit geval ‘transformatie’. Groep 8 maakte vorig jaar onder haar leiding een afscheidsfilm.

Leerlijn prestenteren

In de theaterlessen oefenen de leerlingen systematisch met presenteren. Dat draagt bij aan de mondelinge taalvaardigheid. Door in alle jaren te oefenen worden leerlingen steeds beter in presenteren. Tijdens ‘Podium De Henricus’ laten leerlingen hun kwaliteiten zien aan meerdere klassen. Ze presenteren bijvoorbeeld de kunstwerken die zij maakten bij beeldende vorming, dragen een zelfgeschreven gedicht voor of doen een theateroefening.

Talent

Esmee signaleert ook talenten bij leerlingen. Wanneer zij ziet dat een kind bijzonder veel gevoel heeft voor podiumkunsten, dan kan het gesubsidieerd deelnemen aan naschoolse kunstactiviteiten. Ook kinderen wier ontwikkeling gebaat is bij zulke lessen komen voor deze subsidie in aanmerking.