Welkom in de kleutergroepen 1-2

We hebben drie kleutergroepen. De groep beneden heeft een rond lokaal, maar daar zijn wel hoeken! Een huishoek en een bouwhoek bijvoorbeeld. De andere kleutergroepen zitten boven. Ze delen samen een grotere ruimte, maar de twee groepen hebben ieder hun eigen plek. Er zit ook een brug aan ons lokaal, die gaat naar groep 5. Daar zijn grote kinderen rustig aan het lezen of werken. Dat vinden we heel interessant. Vooral als daar een grote broer of zus zit.

Je vindt bij de kleuters allerlei ontwikkelingsmaterialen, een verfbord, lego, klei en andere dingen om mee te bouwen en te knutselen. Maar we beginnen elke dag in de kring. Welke dag is het? Wat was het gisteren en wat wordt het morgen? Met hoeveel kinderen zijn we vandaag? Hoeveel jongens en hoeveel meisjes? Daarna gaan we aan de slag. We werken met de ontwikkelingsmaterialen, we doen een opdracht in de bouwhoek of we gaan knutselen met de juf. ’s Ochtends eten we fruit of groente en tussen de middag lunchen we in de klas. Twee of drie keer per dag spelen we buiten. En gymmen doen we in de speelzaal.

We leren een heleboel bij de kleuters, door te spelen, te praten en te ontdekken. Daarbij gebruiken wij de methode Kleuterplein, die werkt met thema’s. We leren bijvoorbeeld over familie, vakantie, of herfst. Er zit altijd een mooi prentenboek bij en we doen leuke activiteiten. Ongemerkt leren we zo een heleboel nieuwe woorden. Omdat die woorden met elkaar te maken hebben snappen we ze beter. We kunnen ze daardoor goed onthouden en gaan ze vanzelf gebruiken.

We ontdekken de letters. Hoe zien ze eruit? Hoe klinken ze? En wat kun je ermee doen? We leren ook bijvoorbeeld rijmen. Wat rijmt er op zon? Balkon! En we leren hakken en plakken. Luister, we hakken zon in stukjes: zzzz….. òòòò….. nnnn….. En nu plakken we zon weer aan elkaar: zon!

Rekenen doen we ook. We tellen tot 20 en misschien wel verder. We meten en we vergelijken. Wat is groter, wat is kleiner? Is het meer of minder of evenveel?

Soms gaan we de school uit. Dan maken we een herfst- of lentewandeling bij de schooltuinen, gaan naar Artis of maken een echt schoolreisje. We blijven twee of drie jaar bij de kleuters en dan gaan we naar groep 3.