Welkom in groep 3

Na een paar mooie jaren bij de kleuters zijn we toe aan nieuwe uitdagingen. Lezen, schrijven en rekenen, maar ook gymmen in de grote gymzaal en buitenspelen op het avontuurlijke grote groene speelplein.

Groep 3 heeft twee ruimtes en iedereen heeft een eigen tafeltje. We werken niet altijd allemaal tegelijk op dezelfde manier. Kinderen die het meteen snappen mogen alvast zelfstandig aan het werk. Kinderen die dat nodig hebben komen bij de juf zitten, om in een klein groepje wat extra uitleg te krijgen. We werken veel met het digibord. Soms hebben we extra juffen in de klas. Dan kunnen we in kleine groepen op een andere manier leren en oefenen, bijvoorbeeld bewegend leren. Dit jaar gaan we hard aan de slag met lezen en rekenen. We ontwikkelen een echte leer- en werkhouding. Hoe kom je er bijvoorbeeld achter wat je precies moet doen? En hoe pak je het aan?

Bij de kleuters hebben we al een heleboel letters geleerd. Dit jaar beginnen we met echt lezen en schrijven. Lezen doen we in Letterstad, met de methode Lijn 3. Schrijven leren we met de methode Klinkers. Als je net leert lezen, doe je dat graag hardop, zodat je jezelf kunt horen. Maar met al die kinderen bij elkaar krijg je veel herrie. Daarom hebben we fluistertelefoons, dan kun je jezelf zachtjes voorlezen. Handig hè?

Over voorlezen gesproken! Elke dag leest de juf voor uit spannende en gekke boeken, zoals Wiplala en Verhalen van de boze heks. Die zijn nog een beetje te moeilijk om zelf te lezen. Maar door die mooie voorleesboeken weten we alvast hoe leuk lezen is. Dan gaan we extra hard oefenen om die leuke boeken straks zelf te kunnen lezen. Aan het eind van het schooljaar lezen we samen met de juf moeilijkere teksten, over allerlei interessante onderwerpen. Dat doen we met Nieuwsbegrip, waar de hogere groepen ook mee werken.