Welkom in groep 5

We hebben een bijzonder lokaal, met heel oude kasten en hoge ramen. Er is ook een brug die naar de kleuters gaat. Maar daar gebruiken we hem niet voor. We hebben er een gezellig en rustig plekje van gemaakt. Daar kunnen we rustig lezen of extra oefenen.

Als we binnenkomen gaan we meteen met iets beginnen. We pakken een leesboek of maken nog even een werkje af van gisteren. Daarna beginnen we de dag met een halfuur lezen. Maar op maandag gaan we eerst in de kring om bij te praten. Ook dit jaar leest de juf of meester ons voor, bijvoorbeeld dierenverhalen van Toon Tellegen, of de spannende boeken van Paul van Loon. En soms gaat een van de kinderen voorlezen aan de klas.

Dit jaar gaan we verder met lezen, schrijven, taal en rekenen. We leren hoe het zit met lastige woorden. De juf legt uit hoe je kunt weten hoe je die moet schrijven. Je hebt bijvoorbeeld mollen-woorden en molen-woorden, wist je dat? En wist je al dat er verschillende tijden zijn in de taal? We beginnen dit jaar ook met studievaardigheden. Dat doen we met de methode Blits. We leren bijvoorbeeld hoe een plattegrond werkt en hoe je woorden op alfabet moet zetten en hoe schema’s en tabellen in elkaar zitten.

Ook gaan we aan de slag met leskisten over bepaalde onderwerpen, bijvoorbeeld over religies en feesten. Wat is Pasen en wat is het Suikerfeest? Welke feesten heeft het Hindoeïsme?

We bewegen dit jaar veel. We spelen weer buiten op ons avontuurlijke groene schoolplein met heuveltjes en fruitbomen. We gymmen natuurlijk, maar we leren dit jaar ook zwemmen!