Welkom in groep 6

Groep 6 heeft twee lokalen. Dat is handig, want zo kunnen we in het ene lokaal uitleg krijgen en in het andere zelfstandig werken.

Natuurlijk beginnen we de dag weer met zelf lezen. En voorlezen gaat ook gewoon door. Misschien leest de juf of meester wel uit dat gekke boek De waanzinnige boomhut of Matilda. Of een ander boek dat we ook zelf in de schoolbibliotheek kunnen lenen.

Dit jaar gaan we verder met lezen, taal en rekenen, en daarbij komen een heleboel nieuwe dingen aan bod. We gaan rekenen met grote getallen. We leren staartdelingen met duizendtallen en we gaan breuken vereenvoudigen. We goochelen met het metrieke stelsel en gaan bijvoorbeeld rekenen met deciliters en hectometers.

Bij taal gaan we kijken hoe een zin in elkaar zit, dat noemen we ontleden. We leren hoe je kunt weten hoe je werkwoorden moet schrijven en daarbij gebruiken we ’t kofschip. En o ja, we weten intussen heel goed dat je dit boek zegt en niet deze boek. Daar maken we vaak grappen over met de meester.

We krijgen ook nieuwe vakken om de wereld te ontdekken. Bijvoorbeeld de zaakvakken Natuurzaken, Wereldzaken en Tijdzaken (onze ouders noemen dat biologie, aardrijkskunde en geschiedenis). Omdat we nu bij de oudste kinderen van de school horen, kunnen we ook meedoen aan de Leerlingredactie of de Leerlingraad.

Ook dit jaar gaan we weer de school uit en het bijzonderste is misschien wel schooltuinen. Daar beginnen we in het voorjaar mee. Iedereen krijgt een eigen tuintje, waar je groente en bloemen gaat telen. Maar we gaan ook op taaltrip en we krijgen gastlessen, verzorgd door bedrijven. Daar leren we bijvoorbeeld digitale vaardigheden of andere dingen die belangrijk zijn voor later.